06 20 360 5050 info@sasinno.hu

Augusztus elsején ugyanis a Duna a paksi erőmű feletti mérési szelvénybe azzal köszöntött be nulla órakor, hogy 25 Celsius-fok feletti víz-hőmérsékletet produkált. Valójában ez a helyzet már napok óta, gyakorlatilag szünetmentesen fennáll, sőt, tegnap már volt, hogy 26,2 fokot mutatott a rendszer.

Mindez azért fontos, mert ez automatikusan életbe kell léptessen egy, a paksi atomerőműre vonatkozó riasztást. Ha ugyanis a folyó az erőmű felett eléri a 25 fokot, a nukleáris reaktorokhoz már elhasznált hűtővízzel keverve a Duna akár a 30 Celsius-fok közelébe is melegedhet. Ami biológiailag és természetvédelmi értelemben is afféle vörös zóna; jogszabályi tiltás van rá, hogy a folyó vize itt 30 fok fölé juthasson.

A tavalyi kánikula eredménye: “Az atomerőmű hűtővizének kibocsátási pontja utáni, nagyjából 500 méteres szakaszon a folyóba érkező víz lényegében megfőzte az élővilágot” – mondta Mátyás Eszter, az Energiaklub szekértője, aki tagja volt a tavalyi mintavételező. Hozzátéve, hogy ezen a folyószakaszon a Duna-part döglött kagylókkal volt tele, míg az erőműtől északabbra ennek nyomát sem látták.