06 20 360 5050 info@sasinno.hu

A lakások légkondijai, a szupermarketek ipari hűtő rendszerei, a technológiai nagyvállalatok adat-központjaiban található szerverek hűtése, összefoglalva a hűtés adja a világ energiafogyasztásának 17 százalékát.

Indiában és Iránban már a XVII. században rájöttek, hogyan lehet jeget előállítani fagypont feletti hőmérsékleten. Nagyméretű, de sekély kerámiamedencéket töltöttek meg vízzel, amit szigetelés céljából szénával vettek körül, majd éjszakára kint hagyták, ha tiszta volt az ég. Ha a levegő hőmérséklete 0 fok közelébe lehűlt, akkor a víz által kibocsátott hő a hőáramlás szabályai szerint lehűtötte a környező levegőt, emiatt a víz megfagyott.

Egy startup által kifejlesztett készülék ránézésre olyan, mint egy napelem: egy sík fém elemet bevonnak a hétrétegű, hafnium-dioxidból és szilícium- vissza a nap fényét és hőjét, hogy dioxidból előállított speciális anyaggal, ami olyan hatékonysággal veri a vékony, hártyaszerű réteg alatt akár 5–10 Celsius-fokkal is csökkenni tud a hőmérséklet a környező levegőhöz képest. A panelen keresztülhaladó hajszálcső rendszer ezt a hűtött levegőt egy hőcserélőre irányítja, amivel már csatlakoztatni lehet a hagyományos hűtőrendszerekhez – légkondihoz vagy hűtőgéphez.