06 20 360 5050 info@sasinno.hu
  1. január 1. után csak a „BB”, vagy annál jobb energetikai besorolású házak kaphatnak használatbavételi engedélyt, így a már megkezdett építkezéseket is érinti az új szabályozás.

A megfelelő energiahatékonysági minősítést a használatbavételi engedély kiadásánál vizsgálják.

Ennek a szintnek az eléréshez egy speciális feltételnek is meg kell felelni: az összes energiafogyasztás legalább 25%-ának fedezésére megújuló energiaforrásokat kell alkalmazni. Ez lehet például napkollektor, napelem, hőszivattyú. Ha ez utóbbi feltétel nem teljesül, akkor legjobb esetben is csak „CC”, energetikai besorolást kaphat az ingatlan, amire nem adja ki az építési hatóság a használatbavételi engedélyt.

Építkezéskor az jut az emberek eszébe, hogy ez a követelmény több milliós többletköltséggel jár. Azonban ez nem így van! A hagyományos gázüzemű fűtés kivitelezése sem olcsó manapság: a gázbekötés, a bélelt kémény megépítése, a kazán, + ezek engedélyeztetése, stb. Emellett nyilván hűteni is szeretné a lakását, tehát megveszi a klímaberendezést is. Mindezeket azonban kiválthatja egyetlen hőszivattyús rendszerrel, amely fűtésre, meleg víz ellátásra és hűtésre egyaránt alkalmas. Egyszerre helyettesíti a kazánt, vagy bojlert, illetve a klímaberendezést is, nincs szükség kéményre, hiszen nincs káros anyag kibocsájtás. Ezzel a biztonságos és gazdaságos megoldással már ki is váltotta a gázszámláját.

Felvetődik a kérdés: honnan lesz mindehhez olcsó villany? A válasz: a hőszivattyús rendszer – vagy akár az egész ház – áramellátását biztosíthatja napelemek segítségével.

Így jelentősen lecsökkentheti, vagy akár nullára redukálhatja a villanyszámláját.